Foto, Verdensrom

Meg og Galileo

12265973_10153634317245306_1607535215084037141_o

For noen dager siden la jeg ut et bilde av Jupiter og noen av dens måner. Her er et nytt bilde, tatt et par dager senere. Sammenligner man med det forrige bildet, ser man at månene har flyttet på seg.

Kanskje virker det trivielt – det er vel i våre dager åpenbart for de fleste at måner går i bane rundt sin planet. Men sånn har det ikke alltid vært. Og betydningen av akkurat disse månene er større enn man kanskje tror. Det var disse månene Galileo Galilei, som den første noen sinne, oppdaget med sitt teleskop, den 7. januar 1610. Også han fant dem igjen noen dager senere, og også han oppdaget at de hadde beveget på seg. Altså kunne de ikke være stjerner, som han først hadde trodd. Istedet måtte de være måner, som gikk i bane rundt den allerede vel kjente planeten Jupiter.

Dette fikk stor betydning i hans samtid. Det pågikk en debatt om hvorvidt det var solen eller jorden som var solsystemets sentrum. En vektig innvending mot det nye synet om at solen skulle stå i sentrum, og jorden gå i bane rundt solen, var antagelsen om at jorden ville miste sin måne dersom jorden gikk i bane rundt solen. Men alle var enige om at Jupiter var en planet, og at den også kretset rundt solsystemets sentrum – om det så var solen eller jorden. At Galileo Galilei kunne vise at også Jupiter hadde måner, feide bena under et av argumentene for at jorda var solsystemets midtpunkt.

Oppdagelsen ble ikke like godt mottatt av alle, ikke minst av kirken. Galileo Galilei ble dømt i en rettsak til å avsverge sitt syn på denne forståelsen av solsystemet, og til livslang husarrest. Først i 1992 beklaget kirken, ved pave Johannes Paul II, for sin behandling av ham.

I våre dager vet vi veldig mye mer om universet og vårt eget solsystem. Men det har altså ikke alltid vært sånn. Så er det både rart og fint å tenke på at et av de store sprangene i vår innsikt i vår egen plass i universet kom nettopp ved at noen gjorde det jeg har gjort nå – rettet en linse mot nattehimmelen på to forskjellige dager, og lagt merke til at noe har flyttet på seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *