Verdensrom

Stjerner med exoplaneter

Det er mange ting man kan se på på nattehimmelen. Faktisk så mange at det er lett å bli litt matt – en stjerne er en stjerne er en stjerne og det kan jo bli litt kjedelig og overveldende i lengden. Men sånn trenger det ikke være. Vi har nemlig oppdaget at noen av stjernene har planeter rundt seg, akkurat som stjernen vi orbiterer. Og selv om man ikke kan se planetene med verken kikkert eller teleskop, er det jo litt kult å vite at den bittelille lysflekken man har festet blikket på er hjem for andre planeter!

Så, dette er et forsøk på en slags slagplan for en stjerneklar kveld – hvilke stjerner har exoplaneter rundt seg, og hvilke av disse stjernene kan jeg ha sjans til å få sett med enten kikkert eller teleskop?

Pollux

Pollux er en av stjernene i stjernebildet tvillingene, og selv om det siden 1993 var mistenkt at det går en planet i bane rundt den, ble det ikke bekreftet før i 2006.

Planeten er kjent ved flere navn, blant annet Pollux B. Nå i desember fikk den offisielt navnet Thestias. Den har en masse på omlag 2,3 ganger den til Jupiter, og den bruker anslagsvis 590 dager på en runde rundt Pollux.

Gamma Cephei

Gamma Cephei (benevnt Errai på kartet over) er en stjerne i stjernebildet Kefeus. I bane rundt denne stjernen går planeten som er gitt navnet Tadmor. De første indikasjoner på at den fantes kom i 1988, og den var dermed den aller første exoplaneten man var på sporet av. Den ble imidlertid ikke endelig dokumentert før i 2002.

Tau Ceti

(Tau Ceti er merket med symbolet τ i kartet over)

Dette kan bli en kul en, men den kan også bli litt nedtur. Jeg er nemlig ikke riktig sikker på om den er synlig fra den nordlige halvkule eller ikke. I følge wikipedia hører den hjemme på den sørlige halvkule. Ifølge stjerne-appen min burde den være såvidt synlig over horisonten nå idag iallefall. Så, da får jeg ta saken i egne hender og undersøke ved første og beste anledning.

Tau Ceti ligger i stjernebildet Hvalfisken. Den er kul fordi den har ikke mindre enn fem planeter i bane rundt seg. Avhengig av hvordan man regner, kan to av dem være i den beboelige sonen. En av dem bruker så lite som fjorten dager på en hel runde rundt sin sol.

Tvi, tvi

Så, da gjenstår det bare å håpe på klarvær, og å komme seg ut og se hva man kan finne!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *