Livet på landet, Poteter

Hypper kjøpt!

Dybden på skjærene kan også justeres ved hvor høyt eller lavt de festes på bommen

Hurra! Jeg fikk bare ett svar på annonsen min på finn, men mer behøves ikke når de som tar kontakt har det man er på jakt etter. Så, idag lånte jeg bil og rattet meg avgårde for å inspisere hypperen jeg kanskje skulle kjøpe.

Den viste seg å være i just riktig størrelse – liten nok til at Farmall Cub’en antagelig vil klare å løfte og dra den. Den har trepunktsfeste av minste typen, hyppeskjærene kan justeres (og tas helt av, så jeg får den med meg vestover), og den var rød-orange og fin. Dermed slo jeg til, og dette vidunderet står nå i uteboden min, klar for neste potetsesong!

2016-01-03 13.05.12

(Det der ække uteboden min, asså, det er låven der den stod der jeg kjøpte den.)

Men det hele var litt trist også. Selgeren bodde på en gård rett ved Klemetsrud, et kvarter fra Oslo Sentrum. Jeg visste ikke engang at det fantes gårder så nære Oslo som fortsatt var i drift, men det gjør det – foreløpig. Den nye Follo-tunellen graves nemlig rett i nærheten, og hele gården, som har vært i selgerens familie siden 1834, er ekspropriert. De må flytte ut innen første juli.

2016-01-03 13.30.27_1

Så kunne man kanskje se for seg at det hele er for et slags godt formål, at jernbanen eller en ny vei mange kan ha nytte av skal gå der gården ligger. Men sånn er det ikke. Området der gården ligger skal bli fyllmasse for stein og grus fra tunnellgravingen. De skal lagre stein og grus, og derfor skal gården jevnes med jorda. Stein og grus! Det er til å grine av, sa jeg. Han som solgte meg hypperen var en stillferdig mann i sekstiårene, med grånet hår og en kroket gange etter en vond rygg. Han ble stille  litt, og så i bakken, før han svarte stille: – Ja, det er det.

Både selgeren og sønnen hans likte potetprosjektet mitt, og da de hørte om det fikk jeg tilbud om å kjøpe andre nyttige redskaper også – en gråtass-traktor, en potetopptaker, en potetsetter og en potetvekt. Det var fine ting, alt sammen, men en traktor ville blitt litt voldsomt, og redskapene passer ikke på morfars Famall Cub. Potetvekta, derimot, så fryktelig fin ut, så selv om jeg ikke kjøpte den nå, kan det hende jeg må høre med dem hvor mye de skal ha for den..

Hypperen måtte demonteres for å få plass i bilen, så for å huske hvordan den satt sammen, tok jeg noen bilder for senere referanse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *