Loggbok, Verdensrom

Onsdag morgen

Det var stjerneklart, så tok med kikkert (8×42) på vei til jobb. Gikk omveien rundt fengselet, og håpet det skulle være mørkt nok. Det var begynt å lysne, og det var mye lysforurensning, så bare de mest lyssterke punktene var synlige. Det var ti minusgrader, men det merket jeg igrunn ikke stort til.

Jeg så:

  • Månen. Den er i ne, og hadde fine, markerte spisser i hver ende. Den hadde et fint gulskjær, og så igrunn ganske varm og hyggelig ut. Med kikkerten så jeg også den mørklagte delen av månen, det var stilig.
  • Theta librae (θ Lib). Jeg la igrunn bare merke til denne fordi den akkurat snek seg frem til høyre for den mørke delen av månen. Hadde månen vært full, hadde jeg neppe sett den i det hele tatt.
  • Jupiter. Jupiter hang godt synlig, ganske høyt på himmelen, og langt til høyre for månen.
  • Mars og Spica. Disse hang ved siden av hverandre, til høyre for månen, og nedenfor og til venstre for Jupiter.
  • Meteor. Jeg rakk også å se en ganske lyssterk meteor. Jeg hadde sett på Mars og Spica, og snudde meg mot månen igjen da jeg plutselig la merke til et kraftig lyspunkt lenger opp og til venstre for månen. Jeg rakk å lure på hva i all verden Venus gjorde helt der oppe, før den sakte svant hen og ble borte, mens den gled rolig i retning månen. Jeg prøvde å få av meg brillene og få opp kikkerten, men rakk det ikke. Note to self: Kjøp brillesnor!!

Tingene jeg ikke så:

  • Jeg hadde håpet å se Saturn, og i samme slengen Venus, siden de står nært hverandre nå for tida. Ifølge Sky Safari-appen skulle de være over horisonten nå, men fra der jeg stod var det eneste synlige i den retningen (sør) Galgeberg og boligblokker. Jeg får gruble til senere på om det finnes bedre utkikkspunkter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *