Verdensrom

Hertzsprung Russel-diagrammet

Jeg kom over dette stilige diagrammet idag:

Det er et Hertzsprung Russel-diagram. Skal man tro det man leser på internett, er diagrammet «et spredningsplott av stjernene som viser forholdet mellom stjernenes absolutte størrelsesklasse eller luminositet kontra deres spektralklasser eller klassifisering og effektive temperaturer.»

Jeg har stått med stiv nakke og glant på både Vega, Sirius, Betelgeuse, Spica og Pollux (og antagelig flere av dem, men uten å ha vært meg veldig bevisst på det), og det hadde vært stilig å kunne plassere dem på HR-diagrammet når man ser dem også.

Dette vil jeg lære mer om, så, note to self, klikk deg inn på denne her og denne her og les mer. Kanskje kan det søkes frem en klikkbar og interaktiv utgave av diagrammet også? Det er bra det straks er helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *