Teknologi

Nettleserutvidelser mot clickbait?

Jeg liker nyheter. Men jeg leser nesten ikke nettaviser lenger. Det er flere grunner til det – som jeg ikke skal gå inn på her. Den største grunnen er clickbaitingen – at bilde og tittel som presenteres på forsiden av nettavisen ikke forteller deg hva hver enkelt nyhetssak handler om, men er ment å lokke og lure deg til å klikke på saken for å finne det ut. Heller enn å informere, synes nettavisene å bli mer opptatt av å vri og vende på det de dekker for å gjøre det mest mulig fristende å klikke.

Og det er trist. Titlene blir upresise, og man vet sjelden om det angivelig «utrolige» i saken skjedde i Nittedal eller Nigeria. Når superlativene er blitt dagligdagse blir vi numne, og det merker vi også på nettavisene – når de virkelig store nyhetene kommer har de ingen andre virkemidler igjen enn å gjøre skrifttypen enorm. Selv klikker jeg meg sjeldnere og sjeldnere inn for å lese hele saker i nettavisene. Jeg stoler mindre og mindre på nettavisenes vilje til å formidle presis, troverdig og balansert informasjon. Og mye av dét skyldes altså clickbaitingen – et stadig rop om ulv, ulv.

Kan vi gjøre noe med det sjæl?

Nettavisene virker ikke interessert i å endre på dette – selv tidligere stoiske og troverdige Aftenposten fremstår mer og mer som en bittelitt mer voksen variant av VG. Jeg antar at clickbaiting «virker» – i den forstand at det fyller nettavisenes mål om å få klikk, annonseinntekter, eller hva de nå måler seg selv etter for tiden. Noe slags samfunnsoppdrag eller fjerde statsmakt-virksomhet synes det å bli mindre og mindre igjen av.

Men kanskje kan vi ordne opp selv? En nettleserutvidelse hver enkelt av oss kunne installert i nettleseren vår kunne gjort jobben.

Her er for eksempel forsiden av Aftenposten just nu:

skjermbilde-2016-09-21-kl-10-10-08

Titlene mangler sentral og viktig informasjon:

  • Hvor skjer det aktuelle?
  • Når skjedde det?
  • Hvem handler saken om?
  • Hva gjør saken til en relevant nyhet?

Dette er kan besvares på få setninger, og gjøres ofte i papiravisene, der dette kalles en ingress. Ideen er å skrive våre egne ingresser via en nettleserutvidelse.

Funksjonaliteten i nettleserutvidelsen ville vært todelt.

Når man går inn på en nettavis-forside, vil man se forsiden slik nettavisen presenterer den. I tillegg vil man få opp et lite ikon ved hver sak. Når man klikker på dette får man opp en boks der man kan legge inn en ingress til saken etter at man har lest den. Ingressen kan godt være kort, to-tre setninger, og bør svare på spørsmålene nevnt over.

Neste gang noen andre som bruker nettleserutvidelsen går inn på samme avisforside, vil de ikke bare få opp forsiden, men også ingressene skrevet av de andre brukerne. På den måten får de en mer skikkelig avis-opplevelse igjen.

For eksempel kunne Aftenposten-forsiden over blitt seende ut som dette:

skjermbilde-2016-09-21-kl-10-31-34

Hva må til?

Så, hva kreves for å få dette til å funke? Ikke allverdens, skulle man tro.

En nettleserutvidelse (gjerne for alle nettleserne) må programmeres. Denne må kunne kjenne igjen (eller få angitt) nettavisforsider, hvor den så skal aktiveres. Så må den kjenne igjen sidestrukturen for å finne titler i enkeltsaker, og så presse inn en <p> under tittelen. Her vises først redigeringsikonet, deretter ingressen, dersom denne finnes. Ingressene må synkroniseres med en sentral server, sånn at alle får tilgang til det som er lagt inn. Hver enkelt nyhetssak kan kanskje identifiseres basert på URLen det lenkes til i hver enkelt sak? Eller man kan gjøre noe mer finurlig, undersøke om nettavisene tagger hver enkelt sak med en unik ID i HTML-koden, eller den slags.

Dersom utvidelsen ble populær, kunne man vurdere å dele brukerne inn i grupper, der noen bare får lese, mens andre får skrive og lagre ingressene. Eventuelt kunne alle foreslått, og et korps av ingress-redaktører godkjent, rettet og vurdert før det ble publisert.

Værsågod!

Jeg kan ikke programmere nettleserutvidelser, og selv om det hadde vært kult å lære seg tror jeg ikke det kan bli akkurat idag, iallefall. Så, om noen andre vil ta denne ideen og gjøre den til gull, værsågod! Jeg melder meg gjerne som første beta-bruker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *