Hverdag

Brødbakst

Jeg bakte brød i går for første gang på en god stund. Og det gikk bra! Hurra. Jeg baker etter morfar sin oppskrift, som vel baker etter mormor sin oppskrift, og som er den samme som mamma baker etter, men kanskje justert litt. Jeg tror mamma bruker havregryn i tillegg. Jeg tenkte prøve det i går, men fant ikke på coopppen, så da ble det ikke sånn. Nuvel.

Det hele er ganske enkelt:

 • Varm en liter kefir til hudvarme
 • Ta oppi to-tre dæsjer flytende melange
 • Ta to teskjeer sukker i bakebollen
 • Smuldre en pakke våtgjær oppå sukkeret
 • Hell over to-tre never sammalt hvete, finmalt, deretter cirka like mye grovmalt
 • Hell over en del av kefiren
 • Rør om/kjør bakemaskinen en stund, til massen blir nogenlunde jevn og klumpfri
 • Tilsett vekselvis hvetemel/resten av kefiren til deigen slipper bakebollen
 • Tilsett litt og litt hvetemel, frem til deigen ikke lenger klistrer seg til huden når du tar på den (den kan fortsatt kjennes litt seig ut)
 • Elt deigen i 10-15 min
 • La den heve til den er blitt kjempestor (ca en time+-)
 • Elt deigen i 4-5 min, tilsett evt litt mer hvetemel
 • Fordel i tre brødformer
 • La emnene etterheve til de er passe store
 • Stek på 225 grader i ca 45-50 minutter (midt i ovnen? Nederst? Det er jeg litt usikker på, jeg prøvde midt i i går, men det skulle kanskje vært nederst)
 • La de avkjøle seg på stekerist, under kjøkkenhåndkle

De pleier bli bittelitt brent på toppen, men det synes jeg igrunn bare gir en fin smak (sålenge det ikke blir noe særlig omfang av det, altså). Jeg er litt usikker på steketemperaturen, for jeg tror morfar steker i en hel time, så kanskje han har lavere temperatur? Jeg tror nok også jeg kan ha i mer sammalt mel, både grovmalt og finmalt, men er samtidig redd brødene skal bli for tunge. Jeg får eksperimentere litt fremover.

Her er nogre fotos av prosessen til glede og fornøyelse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *