Bokliste, Bøker lest

Den lille bonden – en historiebok om slit, nøysomhet og bærekraft

En godt skrevet, lettlest bok om små kår og trange tider mange steder i landet, langt tilbake i tid. Et fascinerende innblikk i en tid som føles som at har forsvunnet for lengst, men som det ikke er så lenge siden ble forlatt. Det var veldig mange som levde av mat de dyrket selv, som betalte leie for hus og tomt ved tvangsarbeid hos storgårdene, og som drømte om bedre liv med egen eiendom og større frihet. Dette er boka som forteller historien dems. Anbefales!

Den lille bonden - en historiebok om slit, nøysomhet og bærekraft Bokomslag Den lille bonden - en historiebok om slit, nøysomhet og bærekraft
Roar Vingelsgaard
Kulturhistorie, Gårdsbruk
Mira Trysil
2022
Innbundet
255
https://www.ark.no/produkt/boker/fagboker/den-lille-bonden-9788230023990

I 1979 ga Rolf Jacobsen ut diktet «Den lille bonden». Det har vært en inspirasjon for Roar Vingelsgaard, som har reist Norge rundt for å finne historien om husmenn, fiskerbønder og småbrukere fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Det har blitt ei historiebok om hun og han som gikk fra arbeid til arbeid. Hun hadde ansvaret for huset og fjøset, og han måtte ta seg arbeid utenfor hjemmet for å ha noen inntekter. Men i onnene måtte alle være med. Den lille bonden var nøysom, og han visste hvordan de kunne bruke ressursene i utmarka. Lyngheier, løv, tang, bær og vilt - alt kunne brukes slik at den lille buskapen og den store familien skulle ha nok. De norske bygdene var som fargerike lappetepper med slåtteenger, beitemark og røde låver - godt rammet inn av steingjerder og dreneringsgrøfter. Vi har mye å lære av historien om den lille bonden. Mer enn noen gang trenger vi å høre på de som vet hvor det gror, og hvordan vi kan ta vare på jorda på en bærekraftig måte.