Loggbok, Verdensrom

Torsdag kveld

Hadde lånt bil, og var i Maridalen med bror og teleskopet. Vi fant en slags gårdsvei hvor det var iallefall middels mørkt. Var plussgrader i sentrum, men seks-åtte minus der oppe. Var også litt disig, og vanskelig å få ordentlig nattesyn med all snøen.

Da vi kom frem oppdaget jeg at stativet var tomt for batteri, så vi måtte manøvrere manuelt. Fikk allikevel sett Orion-nebulaen, både gjennom 25mm-, 10mm- og 10mm-okular med barlow-linse. Etter litt leting fant vi også Andromeda-galaksen, både med 8×42-kikkert og gjennom 25mm- og 10mm-okular. Den har jeg aldri sett før, så det var skikkelig kult! Vi kikket også på deler av stjernebilder, blant annet Pleiadene.

Jupiter kom over horisonten ganske sent, og fra der vi stod var det en ås og trær i veien, så vi fikk ikke med oss noen måner.

Loggbok, Verdensrom

Første test av teleskop

Vi har reist til Sjusjøen for helga, og har med teleskopet. Det var gøy! Jeg kan legge til flere ting på har sett-lista mi (men noterer meg at jeg bør føre lista med det samme jeg er ferdig, så jeg ikke glemmer ting):

Saturn og dens ringer! Både med og uten Barlow-linse, og med både 10- og 23mm-okularene. Jeg skulle ønske jeg var flink nok til å tegne hvordan det så ut, så hadde jeg kanskje husket det litt bedre også.

Månen. I ekstrem detaljrikdom! Månen er cirka halv, og da får man en helt utrolig fin skyggelinje mellom lys og mørk del av månen. Med barlow-linse og 10mm okular kommer man veldig nært, og med det motoriserte teleskopstativet kunne man sveipe sakte og rolig over overflaten og se flere detaljer og nyanser enn noen gang før. Hurra!

Orion-tåken. Også her skulle jeg gjerne vært god nok til å tegne. Den så riktig så fin ut!

Jupiter, og de fire månene som vanlig. Men ekstra stas å se det i teleskop, å se antyndinger til vær og farge.